Brandweer
          Brakel Brandweer Brakel

Hoofdmenu


Laatste nieuws  |  Twitter

Drukke jaarwisseling voor brandweer Brakel - 01-01-2017

Brandweer Brakel heeft een drukke jaarwisseling achter de rug. Met name de vele kleine buitenbranden in Brakel en Poederoijen hield de brandweer bezig. Grote incidenten deden zich gelukkig niet voor. De gemeente Zaltbommel blikt als volgt terug op de jaarwisseling:

We gingen 2017 in met een mistige en relatief rustige nieuwjaarsnacht. De sfeer was goed en inwoners van Zaltbommel waren, net als afgelopen jaren, vriendelijk en behulpzaam naar de hulpverleners.

Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van brandweer, politie en gemeente. Burgemeester Van den Bosch: “Ik bedank het overgrote deel van de inwoners, zij hebben er samen weer een gezellige en mooie nacht van gemaakt. Daarnaast ben ik trots op de organisatoren van de festiviteiten, maar bovenal op de hulpverleningsdiensten.”

Minder schade dan voorgaande jaren
Uit de eerste inventarisatie van de nieuwjaarsnacht blijkt dat er minder schade is dan in voorgaande jaren, en zeker minder dan afgelopen jaar. Toen waren er erg veel vieze branden (met autobanden en dergelijke) en daardoor veel schade aan het wegdek. De hoeveelheid stookafval dat de buitendienst ophaalde was met 25m3 dan ook ruim minder dan het afgelopen jaar toen er zo’n 100m3 stookafval is opgehaald. We inventariseren de komende tijd de schade van afgelopen nacht uitgebreid.

Vaak brandstichting in Brakel
Brandweer, politie en gemeente kijken terug op een redelijk rustige jaarwisseling in vergelijking met afgelopen jaren. De hulpdiensten en onze buitendienst hadden hun handen desondanks vol aan brandstichting en het opruimen van brandafval op verschillende plaatsen in de gemeente. Met name in Brakel was het afgelopen nacht vaak raak. Ook in Poederoijen, Aalst en Zuilichem werd brand gesticht. Er kwamen 49 meldingen binnen bij de brandweer, waarvan maar liefst 31 voor de post Brakel. Daarnaast waren er enkele incidenten. Zo stichtten vandalen in Nieuwaal tot twee keer toe brand bij een schuur en waren er in Poederoijen, Aalst en Brakel branden met autobanden. Dat veroorzaakt schade aan het wegdek.

Mist: vuurwerkshow Bruchem mogelijk uitgesteld
Het mistige weer zorgde voor slecht zicht. De vuurwerkshow die gepland stond in Bruchem ging daarom niet door. De organisatoren overleggen met politie en gemeente of de show een week later kan plaatsvinden.

48 meldingen via extra vuurwerkmeldpunt
Dit jaar was er voor het eerst een extra telefonisch meldpunt voor vuurwerkoverlast. Dit meldpunt was bereikbaar van 29 december 7.00 uur tot en met 31 december 18.00 uur. 48 inwoners uit vrijwel alle kernen van de gemeente maakten gebruik van de meldlijn. Door de korte lijnen konden de Boa’s en de politie adequaat reageren. In vrijwel alle gevallen zijn de melders teruggebeld met een terugkoppeling wat er met hun melding gedaan is. Melders gaven aan dit een fijne werkwijze te vinden en het gevoel te hebben dat hun melding nut heeft. De gemeente en de hulpdiensten evalueren het vuurwerkmeldpunt later uitgebreid om te bepalen of het volgend jaar weer ingezet wordt.

Tot slot meldt de veiligheidsregio Gelderland-Zuid dat er op enkele kleine incidenten na geen grote ongeregeldheden hebben plaatsgevonden. Brandweer Nederland spreekt van een daling van 10% in het totaal aantal meldingen tijdens de jaarwisseling in Nederland.

Bekijk hier alle foto's van post Brakel tijdens de jaarwisseling 2016 - 2017

Bekijk de uitrukken van brandweer Brakel:
2016 en 2017.


(klik op de afbeelding voor een vergroting)